donderdag 29 november 2007

Wereldpolitiek college 3 , 29 oktober

Wereldpolitiek 29 oktober, college 3

In dit college hebben we voornamelijk gesproken over waarom de democratie, volgens fukuyama, het best passende systeem is. Of anders gezegd, het minst beroerde in vergelijking tot andere systemen. Volgens Fukuyama is de democratie het best passende systeem omdat het het meest aansluit bij de menselijke psyche. Volgens Hegel deelt de mens met de dieren de behoefte aan voedsel, slaap, onderdak en voortbestaan maar onderscheid de mens zich weer door een sterke drang naar erkenning. Mensen kennen waarde toe aan dingen, anderen maar ook aan het eigen bestaan. Mensen vergelijken het eigen bestaan met dat van de buren en willen dan ook dat de buren hun bestaan positief waarderen. Het gevoel van waarde verwoorde Plato als ‘thymos’ (bezieling, hart, vuur). Het kan ook een aangeboren gevoel voor rechtvaardigheid worden genoemd. Er is echter een verschil tussen thymos en het verlangen naar erkenning, het is namelijk mogelijk thymos te ervaren zonder dat dit door anderen bevestigd wordt.

In een democratie heeft een ieder een stem, dus iedereen die stemt doet mee. Het feit dat je mag stemmen is dan de erkenning van je bestaan. Aangezien de Nederlandse burgers (boven de 18) allen mogen stemmen, zou ik er dan vanuit gaan dat het Nederlandse volk zich ontzettend erkent voelt. Toch is dit niet het gevoel wat je krijgt wanneer je op televisie een willekeurige straat enquĂȘte ziet over de politiek. Ook binnen de politiek is er een hoop haantjes gedrag wat doet vermoeden dat enkele ego’s zich nog niet helemaal erkent voelen en daarbij rijst de vraag; Is er een grens aan erkenning, of wil je altijd meer? En is de democratie dan wel het beste systeem dat bij de mens past?

Ik denk dat de democratie gebaat is bij mensen die hun ego’s aan de kant zetten voor het gezamenlijke goed, mensen die luisteren en openstaan voor echt samenwerken. De democratie is er bij gebaat dat mensen hun behoefte aan erkenning uit zichzelf halen (thymos) en niet uit andere mensen (behoefte aan erkenning+ zetels). De mens zit echter mijn inziens niet zo onbaatzuchtig in elkaar, en ik denk dat mensen die in de politiek gaan dikwijls vinden dat zij de weg weten. Maar ik denk wel dat de democratie op dit moment het systeem is dat het meeste de kracht heeft om dit nog enigszins te beteugelen. Maar, de democratie kan nog beter.

Geen opmerkingen: